Meteen naar de inhoud

Tevredenheidsenquete 2023

Jullie waren met 56 gezinnen om de enquête in te vullen, waarvoor dank!

We hebben de resultaten samengebundeld en hebben deze voor jullie in een verslag gegoten.

Uit de vraag welke groenten jullie hebben gemist, kwamen de volgende groenten in de kijker:

Witloof

Sommigen hadden dit liever wat vroeger.

–   Een witloofwortel krijgt opnieuw groeikracht nadat ze een periode van vorst heeft meegemaakt. Traditioneel maken ze die periode op het veld mee, worden ze daarna geoogst en ingetafeld. Door de zachtere najaren, is het steeds moeilijker om voor kerst wortels te oogsten die voldoende vrieskoude op het veld hebben gehad. Die eerste witloofwortelen worden dus in de diepvries gestoken voor de koudeprik. Ervaring leert ons dat die wortelen veel ziektegevoeliger zijn en de opbrengst erg laag ligt. Zonde van de dure wortels.  

       Vandaar de keuze om de witloofwortels later in te tafelen.

Broccoli en bloemkool

Voor velen was er te weinig of waren ze snel weg.

–   Bloemkolen nemen veel plaats in op het veld (4 per m2) en slechts driekwart rijpt af tot een mooie kool. Misschien zien jullie veel lege bedden waar wel honderden bloemkolen of broccoli’s kunnen op groeien, maar de realiteit is dat we ook met een teeltwisseling zitten, en kolen dus niet zomaar op alle teeltvakken terecht kunnen. 

–   Vervolgens zijn broccoli en bloemkool heel erg fragiel en vatbaar voor plagen. In het voorjaar zat er een aardworm aan de wortels van de jonge planten te peuzelen, waardoor ze geen verdere overlevingskans meer hadden.

       Knolvoet is ook een veel voorkomende ziekte.

       Ook de koolvlieg kan wel eens roet in het eten strooien.

       We werken met insectennetten en doen er alles aan om deze plagen geen kans te          geven, maar binnen de biologische landbouw dienen we ons soms gewoon nederig   op te stellen en de natuur zijn gang laten gaan.

–   Tijdens sommige maanden is het volgens ons klimaat niet haalbaar om bloemkool en broccoli te telen. De bloemkolen die dan te vinden zijn in de winkel, komen uit het buitenland.

–   In de winter maken we het een paar dagen gezellig in huis om ons aan de computer te zitten en een teeltplan op te maken voor het volgende seizoen.

Jullie kunnen zich aan vijf ladingen bloemkool en zes ladingen broccoli verwachten, verspreid over het hele oogstseizoen.

–   We testen dit jaar ook de scheutjesbroccoli of broccolini uit, in de veronderstelling dat deze iets langer kan blijven staan en jullie er dus langer van kunnen oogsten.

–   Omdat we ons ervan bewust zijn dat deze kolen zo gegeerd worden, worden ze niet van ons veld geoogst voor de pakketten en zijn ze louter bedoeld voor de zelfpluk.

–   We zullen in de toekomst per teelt telkens duidelijk maken hoeveel er per gezin mogen worden geoogst. Gelieve daar dan ook rekening mee te houden.

Champignons:

–   Een aantal leden onder jullie gaf aan dat ze het fijn zouden vinden om deze op de boerderij terug te kunnen vinden.

We kiezen echter om dit (voorlopig) nog niet meteen zelf te gaan telen.

De meesten onder jullie komen één keer per week plukken, gevolgd door meerdere keren per maand.

Tijdens de wintermaanden kopen de meeste plukkers nog extra groenten aan. We doen ons best om zoveel mogelijk wintergroenten te bewaren in de stal. Helaas kunnen we niet de ideale bewaarmogelijkheden garanderen.

De bewaartemperatuur is voor elke groente verschillend, sommigen mogen geen licht zien. Anderen dienen dan weer verwarmd te worden, enz.

Kortom, hoe meer gevarieerd ons aanbod is, hoe moeilijker het wordt om alles op zijn best te bewaren.

Uit de suggesties haalden we de tip om meer recepten te gebruiken. We vinden het fijn om veel positieve feedback krijgen op onze recepten, en dat de vraag daarnaar groot is. We proberen daar dit seizoen verder op in te zetten.

Ook maken we werk van het ‘doorsteekpad’ naast de glazen serre zodat het in de winter ook toegankelijk is. We maken er werk van om houtsnippers te leggen, waardoor er minder slipgevaar is.

Voor het spoelen van de groenten zijn we nog aan het denken over een ideale manier en plaats. Wordt vervolgd, dus.

Verder gaven jullie aan dat jullie ons vooral via via leerden kennen.

Maak dus vooral nog maar heel veel reclame voor de boerderij bij al jullie vrienden, kennissen en familie!

Ten slotte zijn wij heel blij te lezen dat de meesten onder jullie heel erg tevreden zijn van jullie abonnement en hopen samen met jullie op een mooi nieuw oogstjaar!

Mochten er nog onbeantwoorde vragen zijn of je wil verder nog iets kwijt, contacteer ons gerust via annelies@tschaaphof.be .