Blog

"(c) Bert Willaert - www.bertwillaert.com"

Ook buiten is het nu alle hens aan dek

29 april 2018


We weten niet wat eerst in de grond gestoken, allerlei kolen en peulen hebben al hun plekje op het veld gekregen. De aardappelen (met behulp van onze gloednieuwe derdehands plantmachine & Hannes!) en ajuinen zijn gisteren als eerste ons nieuwe perceel ingegaan, en in de serre zijn de tomaten en paprika's morgen aan de beurt. Nu nog een beetje regen, en alles kan gaan groeien.


Volgende woensdag 2 mei, houden we onze eerste werkmiddag. Van 14h tot 18h verwelkomen we met open armen alle helpende handen! We voorzien werk voor groot en klein, dus kinderen zijn meer dan welkom...

De start van ons 2e teeltjaar

1 maart 2018


Goed nieuws !!! De serre is hersteld!

Net op tijd voor de barre vrieskou van de voorbije week.

De eerste plantjes zijn de grond in gegaan in de serre: rode en gele bieten, spinazie, andijvie kervel, kropsla, rode eikenbladsla, wortelen, peulerwten, radijzen, mosterdblad, rucola, bloemkool, koolrabi. Volgende week planten we nog meer koolrabi, broccoli, selder. Buiten willen we snel werk maken van het klaarmaken van de grond (bemesten, bedden rijden), want daar wordt het hoog tijd om ajuinen en look te gaan planten.

Nieuw teeltjaar

4 februari 2018


Voor de nieuwe oogst in april staat er nog heel wat te gebeuren. We hebben in de serre compost gevoerd en de groentenbedden klaargelegd. Volgende week komt onze eerste lading plantgoed toe, en eind maart herhaalt zich dit alles buiten op het veld. We kijken uit naar de voorjaarsteelten, naar de eerste warme zonnestraal, de wriemelende insecten, droge laarzen, langere dagen. Maar eerst nog door de wellicht laatste winterprik volgende week!

Stormschade in de serre

18 januari 2018


We zijn eerdere sneeuw en storm zonder kleerscheuren doorgekomen, maar deze ochtend is de serre toch gezwicht voor de felle rukwinden.

We hebben serieus wat schade, we hopen op een snelle herstelling.

De constructie is niet stabiel en er hangt ook nog heel wat glas (ook bovenaan) los. We vragen dus veiligheidshalve om niet in de serre te gaan de volgende dagen.

Oogstfeest !!!

30 september 2017


We hebben enorm genoten van ons eerste echte ledenfeest op de boerderij! Het weer zat mee, de sfeer zat goed, het eten van eigen veld was héérlijk en we hebben eens op het gemak met velen kunnen babbelen.


Het kubb-tornooi werd een spannende strijd die tot het donker bleef doorgaan. Een dikke proficiat aan de terechte winnaars: Dirk, Mies & Pieter. Zij winnen een etentje met de boerinnen in de serre !!!

Sfeer in de serre

25 oktober 2017


De winnaars van ons kubb-tornooi werden beloond met een sfeervol diner in de serre. Op het menu: groenten van eigen kweek op een bedje van gezelligheid. Voor herhaling vatbaar !!!

Een warme oproep dus voor al wie volgend jaar mee wil genieten van deze prijs om nu al te beginnen trainen.

Een geoefend kubb'er is er 2 waard!

Reden om te klinken ...


Goed nieuws!!! We zijn intussen met meer dan 150 leden, om ervoor te zorgen dat we voor iedereen voldoende groenten hebben de komende maanden, hebben we de inschrijvingen voor dit oogstjaar even gepauzeerd. Volgend oogstjaar nemen we er een stuk grond bij, vanaf dan is er weer plaats voor nieuwe leden.


Geïnteresseerden die hun plaatsje voor volgend jaar al willen reserveren, kunnen al inschrijven voor 2018, we zetten jullie dan alvast op de lijst.

September promomaand

13 augustus 2017


September wordt een drukke maand op 't Schaaphof.

Op zaterdag 2 september staan we samen met korte keten meetjesland met een standje op "hapje tapje", een culinaire markt in het centrum van Nevele vanaf 18.30u. Kom zeker eens langs om te proeven van onze heerlijke biogroenten verwerkt in een lekker hapje.

Op zondag 10 september stellen we de boerderij open voor open monumentendag. Er zal een tentoonstelling zijn over de boerderij en WOI, gidsen gaan uitleg geven over gebouwen en geschiedenis, we gaan een boerderijcafé openhouden, én we profiteren natuurlijk van alle passage om ons veld open te stellen voor nieuwsgierigen. Meer info (over de fietstocht of andere monumenten in de buurt) op www.openmonumentendag.be

Op zaterdag 23 september staan we met een reclamestandje op "festival lokaal" in Eeklo tussen 14u & 20u in welzijnscampus de zuidkaai in Eeklo (www.korteketenmeetjesland.be voor meer info). Verwacht je aan een markt, workshops, kinderanimatie, ... Zeker de moeite dus.

Op zaterdag 30 september is het ons allereerste oogstfeest voor de leden van de boerderij! Een sfeervol feest waarbij we klinken op de goede oogst & smullen van onze eigen verse groenten verwerkt in een heerlijke maaltijd. We sluiten het feest af met een kampvuur als de avond valt.

Ook in oktober zullen we niet stilzitten. Op zaterdag 7 oktober van 15u tot 17u is er een infonamiddag op de boerderij voor allen die interesse hebben om aan te sluiten bij onze zelfoogstboerderij. We geven een rondleiding op het veld & in de serre, stellen ons even kort voor & geven dan alle informatie over onze boerderij, het oogsten, de afspraken op het veld, ...


Allen welkom !!

Hulp in de serre

8 mei 2017


Het gaat goed in de serre. De bladgewassen en kolen verhuizen geleidelijk aan naar buiten, de eerste peultjes zijn van de partij, de vroegste wortels en brocolli's komen eraan en... de vruchtgewassen verschijnen.

Paprika's, tomaten, komkommers, aubergines, pepers, meloenen, watermeloenen, ... werden de afgelopen weken allemaal met hun voetjes in de aarde gezet. Om ervoor te zorgen dat zij binnenkort vol heerlijke vruchten hangen hebben we assistentie ingeroepen: de hommels komen ons de volgende weken gezelschap houden met hun gezellig gebrom. Het zijn harde werkers dus zorgen voor de bestuiving van onze planten.

Openvelddag

1 april 2017


Op 1 april gingen we feestelijk van start met een glaasje bubbels.

We deden een uitgebreide rondleiding op het veld, in de serre en in het schaapkot. Nadien genoten we met z'n allen van een picknick op het veld.


Een supergezellige dag met een streepje zon om het compleet te maken.


Vanaf nu kunnen alle leden komen plukken in de serre. Op het veld is het nog even wachten op oogst.


Genieten van de verse groenten is dus de boodschap!


En we zijn vertrokken ...

Februari 2017


We hebben niet stilgezeten de laatste weken. Alle zaden en planten voor het hele jaar zijn besteld, de serre is klaargestoomd voor het eerste teeltseizoen, het werkmateriaal is besteld en toegekomen en ... de eerste planten zitten in de grond. Het eerste teeltseizoen van 't schaaphof is van start gegaan! En dat deed ons boerinnenhart toch een beetje sneller slaan.


De rabarber werd buiten geplant en  kreeg een heerlijk bedje mest om de koude winternachten goed door te komen.

In de serre zijn intussen de vroege bloemkolen, koolrabi, knolvenkel, veldsla, spinazie en de pijpajuin de grond in gegaan. Volgende week worden de radijzen, winterpostelein, mizuna, vroege wortelen en peulerwtjes ter plekke gezaaid.


We kunnen nu dus echt zeggen: we zijn vertrokken!!! Op naar een vruchtbaar eerste teeltseizoen.

De 2e info-avond.

28 januari 2017


Op 28 januari mochten we opnieuw een hele hoop geïnteresseerden verwelkomen in ons schaapkot. De koude hield ons niet tegen en we slaagden erin opnieuw een aantal mensen warm te maken voor onze zelfoogstboerderij!

Na afloop maakten we verder kennis bij een heerlijk arvum-biertje.


Wie interesse heeft in onze zelfoogstboerderij maar er niet kon bij zijn op één van de info-avonden kan steeds contact opnemen. We maken graag wat extra tijd vrij voor jullie.

't Schaaphof heeft een logo...

3 november 2016


En dat mag gezien worden. Vanaf nu het uithangbord van zelfoogstboerderij 't Schaaphof.

Met dank aan Chiel Chielens voor het ontwerp!

De eerste info-avond

14 oktober 2016


De eerste info-avond was een groot succes. De stal zat vol geïnteresseerden die kwamen luisteren naar onze plannen.

De sfeer zat goed, het enthousiasme was groot.


De eerste inschrijvingen komen intussen binnen.

Wie graag ook lid wil worden van onze zelfoogstboerderij kan dat op deze site doen door het invulformulier in te vullen op de pagina "lid worden".

Info-avond

14 oktober 2016


Wij zijn er klaar voor.

Iedereen welkom vanavond op onze 1e info-avond.


Auto's & fietsen kunnen op het erf geparkeerd worden.

Breng een dikke trui mee, want de info-avond gaat door in de stal.


Tot vanavond!

Oogst en promo

22 september 2016We zetten september in met een drukbezocht hapje tapje! Sindsdien lopen de inschrijvingen voor de infoavond op 14 oktober binnen. Ben je ook geïnteresseerd om te komen luisteren naar onze plannen, stuur dan een mailtje naar info@tschaaphof.be.


Ondertussen deed de herfst zijn intrede: heerlijk nazomerweer, een overvloedige oogst en verder volop promo!


 

't Schaaphof in de gazet

10 oktober 2016In de aanloop naar onze info-avond mochten we een reporter van Het Nieuwsblad verwelkomen bij ons op de boerderij.

Het resultaat van dit gesprek verscheen op 10 oktober in de gazet!

Wie het artikel gemist heeft, kan het hier eens nalezen.

Eindelijk hooien

11 juli 2016


De regen bleef maar komen dit voorjaar! Na lang wachten hebben we deze week toch ons hooi kunnen binnenhalen. Net op tijd voor de volgende regenbui de dag erna...

Maar ons geduld is beloond geworden, 390 mooie balen hooi voor de paarden en de schapen deze winter. Met dank aan de vrijwilligers die zich enthousiast op de boerenarbeid stortten!

Voorbereiding Hapje Tapje

13 augustus 2016


We testen ons kraampje, hapje én biertje al eens uit. Alle drie goedgekeurd! Hapje Tapje: we zijn er klaar voor!


Allen welkom!

Hapje Tapje, centrum Nevele, zaterdag 3 september vanaf 18h30

We houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes op 't Schaaphof: verslag van de opstart, de wekelijkse labeur op het land, en de activiteiten op de boerderij!

Heb je zelf leuke schaaphofverhalen, receptjes, ideeën, ... Stuur ze gerust door, dan zorgen wij dat ze op de blog verschijnen.

't Schaaphof CSA - groenten

Grote Heirenthoek 24

9850 Landegem