Ga naar de inhoud

BAKLES Trage Desembroden

Zaterdag 4 november 13h30 tot 17h of donderdag 28 december 13h30 tot 17h

We leven in een tijd waarin de bakker industrialiseert, weinigen willen er tijd in steken, hoe sympathiek de bakkerswinkel ook is. Het gaat grootschalig en het gaat snel, met industrieel gist dat het brood snel doet rijzen, en met het toevoegen van meelverbeteraars, hulpmiddeltjes uit de industrie (waardoor het brood onder meer meer water kan vasthouden). Het resultaat is ‘sponsbrood’ met weinig smaak, maar dat mooi oogt.

Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig, tijd om hun smaak tot ontwikkeling te brengen. We opteren in deze bakles voor trage fermentatie die de smaak en de verteerbaarheid ten goede komt.

Vooreerst werken we met natuurlijke desem, we noemen het geen zuurdesem want goed desembrood smaakt niet zuur.

Desem is een spontaan ontstane mix van gisten en bacteriën, en door mensenhanden ondersteund. Deze desem zorgt voor een trage fermentatie, het geeft het deeg de rust om te rijzen en te rijpen.

Tijd is de belangrijkste grondstof voor brood. Voor het deeg de oven in kan, heeft het een lange rijstijd achter de rug.

Het resultaat proef je van bij de eerste beet: een rijke smaak.

Daarenboven is de verteerbaarheid verbeterd, want het langzame rijsproces doet het brood voor-verteren; de desem breekt deels de gluten en moeilijk verteerbare suikers af.

De glycemische index van het brood wordt naar beneden gehaald (zodat het onze bloedsuiker minder doet pieken).

Het geeft sneller een verzadigd gevoel, omdat het voedzamer is (ten minste als je meer volkorenmeel gaat gebruiken). Tenslotte worden meer mineralen en vitaminen van de graankorrel beschikbaar voor ons.

Samengevat : zelf desembrood bakken biedt tal van voordelen :

  • het is lekkerder (er komen meer smaakstoffen vrij)
  • het is beter verteerbaar (het wordt immers voor-verteerd)
  • het is langer houdbaar
  • het is gezonder (het bevat meer mineralen en vitaminen).

In deze bakles bereiden we, vertrekkend van de moederdeeg, de deeg voor een desembrood. We laten deze deeg enkele perioden rijzen, en leren vervolgens de handelingen van de kunst van het opbollen.

Je neemt je brood mee naar huis om het ’s avonds in uw oven te bakken. Ook krijg je een potje verse desem mee voor uw volgende bak.

Lesgever : Philip Lievens.

Philip is keukenpiet, psycholoog, beeldhouwer, Frankrijkreiziger en gaf zijn eerste baklessen toen hij student was.